Kepez Belediyesinin bu yıl 3.sünü gerçekleştirdiği Ahmet Hamdi Tanpınar Edebiyat Yarışması’nda derece giren isimler, muhteşem bir törenle ödüllerini aldı.

Başkan Tütüncü, “Daha düne kadar arka mahalle olarak görülen bir yerde böyle bir edebiyat yarışmasının düzenlenmesi dikkat çekicidir.” dedi. Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü, göreve geldiği 2009’da varoş olarak nitelendirilen ilçeyi, bugün edebiyat, mimarlık ve müzik alanında ulusal alanda düzenlediği yarışmalarda ödül veren bir şehir haline getirdi.

Başkan Hakan Tütüncü’nün, 2014 mahalli seçim kampanyasında vaat ettiği edebiyat, mimarlık ve müzik alanındaki ulusal yarışmaların bu yıl 3.sü gerçekleştirildi. Kepez, müzik, mimarlıktan sonra edebiyat alanında da ödül dağıttı.

1.ödülü mübadeleyi anlatan esere Kepez Belediyesi’nin, sanat ve edebiyat hayatına yeni isimler kazandırmayı amaçladığı ve ulusal düzeyde düzenlediği Ahmet Hamdi Tanpınar Edebiyat Yarışması sonuçlandı. Seçici kurul, bu yılkı konusu ‘göç hikâyeleri’ olan yarışmanın birincilik ödülünü, Antalyalı Rumların mübadelesini anlattığı ‘Sesini kaybeden şehir’ adlı eseriyle Mustafa Tokat’a verdi. 82 eserin katıldığı Kepez Belediyesi Ahmet Hamdi Tanpınar Ulusal Edebiyat Yarışması’nın ödül töreni Erdem Bayazıt Kültür Merkezi sahnesinde yapıldı. Törene Antalya Büyükşehir Belediye Başkan Vekili İsmail Afşar, Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü, Ak Parti Kepez İlçe Başkanı Yusuf İşeri, meclis üyeleri, kamu kurumlarının ve sivil topluk kuruluşlarının temsilcileri ile çok sayıda edebiyatsever katıldı.

Seçim vaadinde edebiyat, müzik ve mimarlık yarışması Törende bir konuşma yapan Başkan Hakan Tütüncü, 2014 mahalli seçim kampanyasında vaat ettiği 70 proje içerisinde edebiyat, mimarlık ve müzikte ulusal yarışma düzenlemenin olduğunu anımsatarak, şunları söyledi: “Hizmetler, eserler, vaatler sıralanırken maddi olanlar proje gibi algılanır. Kültür varlıklarının korunması, ihya edilmesi, geliştirilmesi noktasında yapılan çalışmalar çoğu kez proje olarak kabul edilmez. Şehri sadece maddi yönden imar etmek değil, gönül, ruh ve kültür dünyamızın derinliklerinde saklı kalmış değerleri de ihya etmek; edebiyatımıza, musikimize, kültürümüze farklı bir ufuk açmak niyetindeyiz. Geldiğimiz noktada ulusal alanda düzenlediğimiz mimarlık, müzik ve edebiyat yarışmalarının bu yıl 3.sünü gerçekleştirdik. 3.sünü yapmak bu yarışmalarının kurumsallaşmasının göstergesidir. Bu maya tuttu diyoruz ve yarışmalarımızı devam ettiriyoruz.” Başkan Tütüncü, daha düne kadar arka mahalle olarak görülen Kepez’de, bir edebiyat yarışmasının düzenlenmesinin ve bu yarışmanın Antalya’da ilk olmasının da dikkat çekici olduğunun altını çizdi. Neden Ahmet Hamdi Tanpınar? Edebiyat yarışması, neden Ahmet Hamdi Tanpınar adına düzenleniyor, diye düşünenlerin olabileceğini aktaran Tütüncü, sözlerini şöyle sürdürdü. “Ahmet Hamdi Tanpınar, 1914-1918 yılları arasında Antalya’da yaşamış ve Antalya Lisesi mezundur. Bir ipek böceği gibi kozasını örerken Antalya’nın güzelliklerinden faydalanmış. En meşhur romanı Huzur’un baş kısmında o güneyin en güzel kenti A… anlattığı yer Antalya’dır.” Tanpınar, Nobel alanlardan 1000 karat daha iyi Nobel Ödülü alanlarla bir karatsa Ahmet Hamdi Tanpınar, en az 1000 karattır, diyen Tütüncü, konuşmasında şunları kaydetti: “Tanpınar vb şahsiyetler, belli muhitlerce yıllar yılı mensubu olduğu düşünce ve dünya görüşü nedeniyle ötelenmiştir. Tanpınar’ın hocası olan Yahya Kemal’in de çok kudretli bir şair, düşünce adamı olmasına rağmen toplumda bugün yeterince yer almamasının sebebi de mensubu olduğu düşünce ve dünya görüşüdür.
Bu yarışma ile bu noktalara dikkat çekmek istedik. Bu dikkat çekmeyi de iyi bir noktaya getirdiğimizi düşünüyorum.” Eserler kitap haline getirildi Tütüncü, yarışmanın Antalya’nın kültür ve sanat hayatı için önemli bir buluşma ve hafıza tazeleme merkezi haline geleceğinin de altını çizdi.

Ahmet Hamdi Tanpınar Ulusal Edebiyat Ödülleri’ne katılan eserleri, kitaplaştırdıklarını diie getiren Başkan Hakan Tütüncü,” Bu yönüyle kent tarihimize çok farklı bir kayıt düşüyoruz.” dedi. Onur ödülü Mustafa Akbaba’ya Tütüncü’nün konuşmasının ardından Türk Halk Müziği Sanatçısı Çağlar Yağız, göç türkülerini, Türk Sanat Müziği Sanatçısı Kadir Adıgüzel de sözleri Ahmet Hamdi Tanpınar’a ait olan eserleri seslendirdi. Daha sonra tekrar sahneye çağrılan Başkan Hakan Tütüncü, Ahmet Hamdi Tanpınar Ulusal Edebiyat Yarışması’nın onur ödülünü şair Mustafa Akbaba’ya verdi. ‘Sesini kaybeden şehir’ adlı eseriyle yarışmanın 1. olan Mustafa Tokat da ödülünü Tütüncü’nün elinden aldı.

Ödül alan eserler Edebiyat yarışmasında, Ahmet Selen ‘Göçebe Monologları’ eseriyle, 2. ödüle, Şefik Kısaoğlu, ‘Göç’, eseriyle 3. ödüle, Aslınur Gillik de ‘Göç Hikayeleri’eseriyle teşvik ödülüne layık görüldü. Yarışmada birinciye 5 bin, ikinciye 4 bin, üçüncüye 3 bin ve teşvik alan isme de 2 bin lira teşvik ödülü verildi. Yarışmanın seçici kurul üyelerine de teşekkür plaketi takdim edildi. Seçici kurulun belirlediği 20 eser de ‘Ahmet Hamdi Tanpınar’la Antalya Göç Hikâyeleri’ adı ile kitaplaştırıldı. Başkan Hakan Tütüncü, törenin ardından kültür merkezinin fuayesinde imzaladığı kitapları davetlilere hediye etti.